Mystic AnneClaire

Energy Arts ~ Readings ~ Coaching

Mijmeringen

Mijn 'Mijmeringen' zijn gebaseerd op situaties die ik in mijn leven tegenkom en die ik vanuit een nieuw perspectief benader om op die manier nieuwe inzichten te krijgen. Ik nodig je uit om samen met mij te 'kijken met nieuwe ogen' naar alledaagse situaties...

Voor het slagen van het kwaad…

Voor het slagen van het kwaad…

"Voor het slagen van het kwaad, is niets anders nodig dan dat goede mensen niets doen.”    Edmund Burke (1729-1797)

Verhalen over de strijd tussen goed en kwaad zijn er in bijna iedere cultuur wel te vinden. Het zijn verhalen die blijven voortbestaan; verhalen die vertelt blijven worden. En hoewel de definitie van ‘het kwaad’ misschien is veranderd door de eeuwen heen, is de strijd tussen goed en kwaad nog altijd een relatief actueel onderwerp.

Sommige vormen van ‘het kwaad’ zijn heel duidelijk. Oorlog; geweld ~ of dat nu gaat over fysiek geweld, mentaal of emotioneel geweld; of geweld omdat die ander er anders uitziet of anders denkt dan jij ~ valt onder ‘het kwaad’. Maar er zijn ook vormen van ‘het kwaad’ die minder voor de hand liggend zijn, zoals intolerant zijn of een houding hebben dat alles wat anders is dan we het zelf zouden doen niet mag of kan. Liegen, bedriegen, roddelen of kwaadspreken over iemand of over een situatie. Hebzuchtig of egoïstisch zijn. Of een negatieve levenshouding hebben waarbij alles wat er op ons pad komt niet goed ~ of zelfs slecht ~ is…

De eerste keer dat ik in aanraking kwam met de ‘quote’ van Edmund Burke was op de middelbare school. In die tijd hing er een poster op het prikbord. Het is me altijd bijgebleven.

Zelf ben ik er ~ ook vanuit mijn opvoeding ~ altijd vanuit gegaan dat mensen ‘goed’ zijn. Dat iedereen het beste voorheeft met anderen.
Ik heb dan ook nooit begrepen waarom iemand niet de waarheid zou spreken; of tegen de ene persoon het ene zegt en tegen iemand anders het tegenovergestelde. Waarom iemand iets zou doen om een ander (moedwillig) te kwetsen.
Ik heb dan ook door schade en schande geleerd dat niet iedereen er op dezelfde manier over denkt. En dat wat iemand zegt en wat iemand doet soms mijlenver uit elkaar kan liggen.

Maar als de meeste mensen in hun kern ‘goed’ zijn, waarom blijft ‘het kwaad’ dan bestaan? Wanneer het zo is dat wij als een optelsom van ‘goed’ kunnen voorkomen dat ‘het kwaad’ slaagt in zijn opzet, waarom doen we dat dan niet?
En wanneer we wel iets willen doen, wat is het dan dat we zouden kunnen doen?

Zou het echt zo eenvoudig kunnen zijn als dat we ervoor mogen zorgen dat onze stem gehoord wordt?

De Amerikaanse politiek van de afgelopen anderhalf jaar is daar misschien wel een goed voorbeeld voor; doordat zovelen het niet nodig vonden om te gaan stemmen ~ ‘want het heeft toch geen zin’ ~ staat er nu een president aan het hoofd van dat land die duidelijk moeite heeft met de (feitelijke) waarheid; die hebzuchtig en egoïstisch overkomt…

Het is iets om over na te denken, zo op het randje van het nieuwe jaar.
Niet over ‘het kwaad’ maar vooral over wat ieder van ons als goede mensen kunnen doen om ‘het kwaad’ in de wereld niet te laten slagen.
Om in het nieuwe jaar ons leven en de wereld waarin we leven een beetje beter te maken. Mooier, met meer balans, meer vreugde en meer vrede.

Ik wens je een Goed Nieuwjaar!

Anne Claire Venemans, Zonstraat 118, 3581 MX Utrecht - telefoon: 030 637 3337